Kunnen wij u helpen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Tel. 078 70 90 21
Of gebruik onze online chat

Huis koelen zonder airco? 6 tips voor deze zomer

Elk jaar weer dezelfde warmte in huis, maar hoe houdt u het huis koel? Veel mensen laten de airco draaien op volle toeren, wat uw energierekening sterk de hoogte in doet jagen. Anderzijds is het kostenplaatje nog hoger voor het plaatsen van een nieuwe airco. Gelukkig zijn er ook alternatieve en goedkopere manieren om de hitte buiten de deur te houden. Een van de meest effectieve methoden om u te beschermen tegen warmte is het gebruik van zonwering, maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk om het hele huis goed te isoleren en verluchten. Koel slapen is geen overbodige luxe. Gun uzelf en uw huis wat verkoeling deze zomer met de tips die wij hier bespreken, zonder het gebruik of aanschaffen van een dure airconditioning.

 

 

Tip 1: Buitenzonwering

Het gebruik van buitenzonnewering is een zeer slimme manier om uw huis te koelen zonder airco. Hoe meer lagen aan de buitenkant van uw ramen en deuren, hoe minder snel het huis binnen opwarmt door de zon. Bovendien werkt buitenzonwering beter in het tegen houden van warmte dan binnenzonwering, zoals lamellen of gordijnen. Buitenzonwering zorgt ervoor dat de zon het glas niet kan raken en er zo minder warmte binnentreedt. Kiest u toch voor binnenzonwering, gebruik dan een lichte kleur zodat er zo weinig mogelijk warmte geabsorbeerd wordt. 

Er zijn verschillende vormen van buitenzonwering die u kan overwegen om de warmte binnen te mijden. Screens zijn een populair type van zonwering die speciaal ontworpen zijn om zonlicht te reflecteren, zonder dat u het zicht op buiten verliest. Hierdoor kan u op warme dagen de temperatuur in huis beter controleren, terwijl u ook geniet van extra privacy. Rolluiken daarentegen worden gebruikt om een ruimte volledig af te schermen van de zon. Door het neerlaten van de rolluiken tijdens de warmste uren van de dag, houdt u het huis koel. Voor diegenen die op zoek zijn naar verkoeling op hun terras, is het gebruik van een zonnescherm, zonnetent of zonneluifel een goed idee. Ze worden buiten uw ramen of boven uw terras gemonteerd en creëren een aangename schaduwrijke omgeving.

Door buitenzonwering op strategische plekken te plaatsen, hoeft u geen energie meer te verspillen aan kunstmatige koelte. Indien u ramen heeft naar de westkant, wat een zeer zonnige kant is, kan het zeker aanbevolen zijn om hier zonwering te plaatsen. De zon staat op zijn hoogst aan de zuidkant, waardoor het plaatsen van buitenzonwering hier ook geschikt is.

 

Tip 2: Huis isoleren

Naast het belang van zonnepanelen om een koel huis te bekomen, is het belangrijk om muren en daken op verschillende manieren te isoleren. Zo helpen spouwmuur- en dakisolatie om te voorkomen dat warmte het huis binnendringt. Daarnaast helpt het gebruik van vloerverwarming om verkoeling te verkrijgen. Door koud water door leidingen in de vloer te laten stromen, creëert u een koele oppervlakte in de zomer. Het koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk indien u dit combineert met een omkeerbare warmtepomp. Tot slot kan u zonnepanelen aanschaffen. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar zorgen ook nog eens voor voldoende schaduw en houden zo uw dak koeler. Ook kan er een frisse lucht circuleren tussen de zonnepanelen en het dak, wat warme lucht doet wegvloeien. Alléén isolatie is echter niet voldoende om te vermijden dat het huis een oven wordt op een warme dag. Eenmaal het warm is geworden binnen, zorgt de isolatie ervoor dat de warmte binnen blijft.

 

Tip 3: Een groen dak laten aanleggen

Naast dakisolatie en zonnepanelen, is een groen dak een interessante optie om een koel huis te bekomen. Bij dit type van dak wordt er vegetatie zoals grassen, kruiden of vetplanten bovenop de bedekking van uw dak geplaatst. Het laten groeien van planten op uw dak zorgt voor extra isolatie en gaat opwarming tegen. Daarnaast draagt het bij aan de luchtzuiverheid in uw omgeving en de schaduw verlengt de levensduur van uw dakbedekking. Het kan in combinatie met zonnepanelen geplaatst worden op zowel een plat dak of hellend dak. Zo heeft u op warme dagen helemaal geen airco nodig om het hoofd koel te houden binnenshuis.

 

Tip 4: Goed doorluchten in de ochtend en avond

Doorluchten helpt uw huis koelen zonder airco. Zet alle ramen en deuren tegen elkaar open zodat u warme lucht in het huis vervangt door koele lucht. Doe dit voor u gaat slapen en in de ochtend, wanneer het buiten koeler is. Doordat warme lucht stijgt zet u best ook de ramen open van ruimtes op de bovenste verdieping. Overdag, wanneer het buiten warmer is, sluit u ze dan best weer om de binnenstroom van warmte te voorkomen. Bovendien is het belangrijk om uw huis goed te ventileren om de luchtkwaliteit binnenshuis gezond te houden. Door deze handige tip kan u met bewegende lucht en zonder airconditioning uw huis koelen.

 

Tip 5: Ventilator aanschaffen

Het aanschaffen en gebruik van een airco is duur. Bovendien kan het koelen van de lucht met een airco enige tijd in beslag nemen. Bent u op zoek naar een snelle en voordelige verkoeling in tijden van hitte, dan is een ventilator een goede oplossing. De luchtstroom die gecreëerd wordt door middel van mechanische ventilatie zal lichaamswarmte sneller afvoeren en uw gevoelstemperatuur verlagen. Zet de ventilator dicht bij een (open) raam, een kraan of koelelement om een optimaal resultaat te bekomen.

Er bestaan meerdere types van ventilatoren (vloer, plafond, tafel, ...) waarbij het belangrijk is dat u kiest voor een ventilator met genoeg kracht. Een vloerventilator bijvoorbeeld is krachtig genoeg om een deel van het huis zonder airco te koelen.

 

Tip 6: Vermijd apparatuur

Apparaten stralen warmte uit, ook in standby modus. Denk bijvoorbeeld aan drogers, tv’s, schermen, wasmachine, kookplaten/gasfornuizen die bij vele gezinnen in deze modus staan. U kan apparaten in standby opsporen doordat er vaak nog een lampje brand. Het apparaat volledig loskoppelen van de stroom is echter de beste manier om warmte, maar ook energieverspilling, tegen te gaan.

Gedaan met een koude douche of een natte handdoek in bed om binnenshuis verkoeling te krijgen. Met de tips die wij hier besproken hebben kan u gemakkelijk en efficiënt het hele huis koelen zonder airco.


« Terug naar het overzicht